foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
06 30 719 7740
vanesely@indamail.hu
vaneselykhe.hu

Van Esély

Közhasznú Egyesület Kisvárda

Boldog születésnapot, Magyarország! - zenével is ünnepelt Kisvárda Boldog születésnapot, Magyarország! Ez olvasható egy kávézó tábláján, Kisvárdán. És ha születésnap, akkor zene, ha pedig zene, az legyen mindenkié. Immáron harmadik alakalommal különleges zenei élményben lehetett részük azoknak, akik kilátogattak a Kárpát-medencei Népzenei Együttesek és Szólisták koncertjére Kisvárdán.

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére. Az ünnep fényét emelte a mai koncert. Határon innen és túlról - Kisvárdáról, Nyíregyházáról, Szatmárnémetiből, Balmazújvárosból, Tuzsérról, Kárpátaljáról, Gálocsról - érkeztek népzenei művészek, előadók, hogy megcsillogtassák ének- és zenetudásukat.

 

A Szent István napi rendezvény különlegessége, hogy itt vannak Kisvárdán mindazok a népzenei csoportok és szólisták, akik az élő magyar népzene tradicionális értékeinek magas szintű tolmácsolói, éltetői és megtartói - mondta Szarvas Mónika népdalénekes. Kisvárda város nevében Nagy Józsefné alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

 

"Ha mi anyaországi magyarok megértjük és befogadjuk nemzetrészeink kultúráját, akkor reménnyel nézhetünk abba a jövőbe, amelyben a magyarság szerves részévé válik minden Kárpát- medencei magyar számára." - fogalmazott az alpolgármester köszöntőjében.

 

Mint mondta, jó érzés ma a dinamikusan fejlődő Kisvárdán élni és büszkeséggel tölti el, hogy ennek a rendezvénynek immáron harmadik alakalommal lehet házigazdája. "Ma olyan esemény részesei leszünk, melyet méltónak mondhatunk magyarságunk büszke vállalásához, összetartozásunk megerősítéséhez. Hiszen, kultúránk megőrzéséért, ápolásáért és továbbörökítéséért felelősséggel tartozunk. Ennek érdekében mindent meg kell tennünk" - mutatott rá Nagy Józsefné.

 

Délelőtt fellépett a 10 tagú, 1999-ben alakult tuzséri Garabonciások. Az ukrajnai Munkácsról érkezett Rusnaky Gurt népzenei együttes forró hangulatot teremtett a közönség nagy örömére. De itt volt a Kisvárdán igen ismert és elismert Dou-Art pengetős citerazenekar is. Romániából, egészen pontosan Szatmárnémetiből a 2010-ben alapított Bartók Hagyományőrző Kulturális Egyesület Művészcsoportja érkezett, akik szatmári dallamokat szólaltattak meg.

 

Aros Lilla Kitti nívódíjas citeraművész kunsági dallamokat játszott a citeráján, majd a Nyírség-Tirpák Népzenei Együttes lépett a színpadra Nyíregyházáról, akik nyírségi, tirpák valamint Tiszántúli népdalokat adtak elő. Kárpátaljáról a Csipkés Népzenei Művész Együttes érkezett. Ők 2014 őszén alakultak és szoros kapcsolatot ápolnak Pál István Szalonnával - ebben az évben egy cimbalmot kapott a zenekar Pál Istvántól.

 

A koncertet Szarvas Mónika népdalénekes nyitotta meg, akit Baksa Hajnalka kísért hegedűn.

 

A programsorozat fővédnöke, Dr. Seszták Miklós az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

 

Forrás:

frissmedia.hu

 

 

 • Hírek

  • Közönségsikerek a Kortárs Irodalmi Nap Kisvárdán a Költészet Napján

   Közönségsikerek a Kortárs Irodalmi Nap Kisvárdán a Költészet Napján

   2019. április 15.

   2019. április 11-én került megrendezésre a Kortárs irodalmi nap című rendezvényünk. Több helyszínen is megemlékeztünk a Költészet Napjáról, és József Attila születésnapjáról. Rendezvénysorozatunk első helyszíne reggel 9 órától Kisvárdán, a Móricz Zsigmond úti óvodában volt, ahol vendégünk Kis...

  • OTTHONUNK A FÖLD ismeretterjesztő-környezetismereti rendezvénysorozat

   OTTHONUNK A FÖLD ismeretterjesztő-környezetismereti rendezvénysorozat

   2019. április 09.

   OTTHONUNK A FÖLD 2019. április 05-én rendeztük meg a Kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában az „OTTHONUNK A FÖLD” című komplex ismeretterjesztő-környezetismereti rendezvénysorozatot. A 201108/01918 kódszámú projekt sikeres megvalósulását támogatták: a...

  • "Kortárs Irodalmi Nap Kisvárdán, a Költészet Napján"

   2019. március 26.

   Kisvárdai Móricz Zsigmond úti Óvodával, az anarcsi Czóbel Minka Általános Iskolával, a Béres József TIT Egyesülettel, a Várday István Városi Könyvtárral, a Várday Kata Gimnáziummal a fenntartásunkban működő amatőr művészeti csoportok közreműködésével megrendezzük a „KORTÁRS IRODALMI NAP KISVÁRDÁN, A...

  • "OTTHONUNK A FÖLD" ismeretterjesztő-környezetismereti rendezvény

   2019. március 19.

   „OTTHONUNK A FÖLD” című környezet kulturális konferencia, kiállítás és vetélkedőt szervezünk Kisvárdán 2019.04.05.-én a Szent László Szakközépiskola és Gimnáziumban. Programok: • Kulturális műsor • „OTTHONUNK A FÖLD” című természetismereti film vetítése • Szakmai kiselőadások: Dr. Juhász...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> (19)


Copyright © 2019 Van Esély Közhasznú Egyesület Rights Reserved.