Kisvárda városban immár ötödik alkalommal került megrendezésre, a mára már tradicionálissá vált NEMZETKÖZI NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL 2019. Városunk ezzel a kulturális programmal csatlakozott Magyarország Kormánya által augusztus 20-ra meghirdetett „ISTEN ÉLTESSEN MAGYARORSZÁG! című rendezvénysorozathoz.

A fesztivált Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere a rendezvény védnöke nyitotta meg 10 órakor.

A programban a Kárpát-medence területén működő jeles amatőr művészeti együttesek szerepeltek, akik magas szinten művelik, őrzik, ápolják és népszerűsitik a magyar és a szomszéd országok népeinek gazdag kulturális örökségeit, néphagyományait. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának jóvoltából mutatkoztak be a határainkon túlról, Erdélyből, Kárpátaljáról és természetesen Magyarországról érkezett művészeti csoportok. Kellemes szórakozást és felhőtlen kikapcsolódást, felejthetetlen zenei élményeket nyújtottak a kisvárdai lakosság részére. Rendezvényünk célja, mint az eddigiek során is minden alkalommal: a magyar és a szomszéd népek népművészeti és népzenei hagyományainak, pótolhatatlan kulturális örökségeinek bemutatása és további népszerűsítése.

A rendezvényen a jó hangulatról és a felejthetetlen élményekről a mikolai GYÖNGYÖSBOKRÉTA Néptánc Együttes, a Nyíregyházi NYÍRSÉG-TIRPÁK Hagyományőrző Népzenei Együttest, a demecseri Rétközi Hagyományőrző PENDELYES NÉPTÁNC EGYÜTTES és a Munkácsról érkezett RUSNAKY GURT NÉPZENEI EGYÜTTES gondoskodott. A színpadi programot felvezető, a rendezvényünket előkészítő, demecseri és kisvárdai mazsorett csoportok és a Demecseri Fúvószenekar tagjai, segítették a hírverést, közönséget szórakoztató, látványos toborzó menetparádéval. A Gyerekparkban – Kisvárda Város Önkormányzatának jóvoltából ingyenesen - ugrálóvár, csúszda, trambulin, póni-lovaglás, csillámtetoválás és lufihajtogató bohóc szórakoztatta a kicsiket, miközben gasztronómiai finomságok és hűsítő italok oltották a szomjat és az éhséget. A nyári kánikula ellenére szép számú közönség kísérte figyelemmel az ünnepi rendezvénysorozatot.   

A rendezvény fővédnöke dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, kormánybiztos volt.

A Van Esély Közhasznú Egyesület és a Várszínház és Művészetek Háza lelkes népművelőinek, rendezvényszervezőinek köszönhetően sikeres rendezvény bonyolódott a Várszínház és Művészetek Háza környékén.

A programokat a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a helyi Önkormányzat támogatta.

www.nka.hu